dijous, 17 de març del 2011

Bellesa II (Roma)

Les modes femenines de la Roma antiga no van trencar amb els estereotips de la cultura grega, ans el contrari: Roma adoptarà els gustos de Grècia, amb la salvetat que la dona romana de classe alta invertirà grans energies en el culte al cos i en la cura de la seva imatge. A primera vista, el protagonisme indiscutible encara se l'endurà el cabell, que s'acostumava a recollir en pentinats complexes, exigint grans habilitats per part de les esclaves que estaven al servei de les senyores. Durant els anys de la República, però, la melena llarga i recollida es va deixar més de banda en favor dels cabells arrissats, banyats amb henna, i molt més curts del que fins llavors s'havia estilat; i amb l'entrada de les Gàl·lies dins el panorama romà, la melena rossa va marcar una tendència predominant entre els gustos del gènere femení.
Pel que fa a la resta, el cos era sotmès al cobriment amb ungüents i perfums específics que substituïen la neteja diària, tot i que la cultura romana coneixia els beneficis dels banys i en feia un ús setmanal, aproximadament. A diferència de la cultura veïna, els ulls grossos i les pestanyes llargues eren apreciats i assimilats amb la castedat i, a més, la depilació es duia a terme amb una pasta casolana preparada amb mel calenta i altres elements que s'adherien al pèl corporal (probablement, seguint la moda de les dones egípcies). Les dents blanques també eren objecte de valoracions positives.
Les proporcions corporals eren similars a les de Grècia, com ja he dit anteriorment, i s'apreciava a la dona d'espatlles amples, pit petit i malucs marcats per a facilitar el cicle de la fertilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada