dijous, 31 de març del 2011

Muezza, la gata de Mahoma

Cada cultura conserva un ingent i ric patrimoni d'història oral relacionada amb els animals que han marcat el desenvolupament de les activitats humanes o amb aquells que han estat més a prop de les llars i que, amb els anys, han acabat fent vida conjunta amb nosaltres. D'aquests n'hi ha moltíssims, però jo em permetré el luxe de centrar-me amb el gat, evidentment.

Conec poc la cultura àrab i, encara menys, la religió musulmana, però no he pogut evitar quedar gratament sorpresa en descobrir la figura de Muezza, la gata preferida del profeta Mahoma. Explica la llegenda que Muezza s'havia quedat adormida sobre un dels plecs de la túnica de Mahoma quan algú el va cridar i aquest, per evitar despertar la gata, va tallar el teixit i va marxar commogut per la confíança de l'animal. La llegenda també diu que Muezza era una gata blanca amb un ull verd i l'altre blau, elements curiosos i rars, inclús actualment, malgrat les seleccions genètiques.

Els gats blancs que presenten aquesta característica tan peculiar als ulls també són coneguts com a "presents d'Al·là", i no seria gens estrany arribar a creure que gats com aquests només poden existir perquè algun Déu hagi volgut regalar una mica de bellesa al món.

2 comentaris:

  1. hi ha una dita hindu que diu que Brahma va crear els gats per a que els humans poguessin acariciar un tigre

    ResponElimina