divendres, 5 d’agost del 2011

Individus sense els quals la feina no seria el mateix (II)

Altres especíemens reconeguts i documentats científicament en la complexa biodiversitat laboral:

L'AMIGUÍSSIM/A: Tal i com en deriva l'origen etimològic de la paraula, aquest tipus acostuma a mantenir una relació d'amistat i simbiosi amb el mascle o la femella dominant de l'empresa, donant lloc a un tracte aboslutament preferent i privilegiat. És clarament identificable per la seva tendència a perseguir, al preu que sigui, el mèrit fàcil i el reconeixement social immediat donant lloc a un tarannà amargat i irritable. Curiosament serà dels qui podrà sortir un quart d'hora abans per anar a buscar les seves criatures a l'escola, sigui necessari o no i sense haver de donar explicacions, i s'endurà les millors vacances de l'estiu, a més de tenir un accés ilimitat a la fotocopiadora o a les impressores de la planta. Qualsevol informació important per al desenvolupament de les tasques laborals passarà sempre pel seu filtre, totalment subjectiu, i farà decantar la balança segons els seus interessos per a fer-ho arribar a les esferes superiors, encara que no s'ajusti amb la realitat de la resta de companys de feina. És fàcilment localitzable si els nostres criteris de recerca es limiten al despatx del cap, la fotocopiadora i el telèfon... qualsevol intent de recerca en d'altres àmbits són del tot inútils.

EL FILL/ LA FILLA DE: la seva caracterització és molt semblant al de l'especímen de l'Amiguíssim/a, sobretot pel que respecta al tracte preferent, però amb algunes subtils diferències.
No marxarà un quart d'hora abans per anar a buscar els nens a l'escola però sí que entrarà i sortirà amb total llibertat horària i de moviments, sigui pel motiu que sigui. Es caracteritza per no buscar confrontació amb la resta d'integrants del grup tot i que si, lamentablement, hi ha algú que no sigui del seu agrat, no tindrà inconvenient en fer-li saber i mostrar-li amb petits detalls corrosius que dificultaran, encara més, l'entesa futura. És freqüent que acapari parcialment part dels mèrits aconseguits entre la resta de treballadors, encara que no hagi mogut fitxa en cap tasca, els quals acostumen a recaure entre aquest especímen i el citat anteriorment (l'Amiguíssim/a) perquè l'assumpte no faci massa pudor de socarrim. El Fill/la Filla de, és conscient que tampoc sortirà mai esquitxat/da directament en un conflicte laboral però que sempre serà criticat a les seves esquenes, hagi actuat bé o malament, en tingui la culpa o no; aquest és un mal que ha hagut d'aprendre a conviure-hi.

EL/LA VETERÀ/NA: Ésser que pot crear conflictivitat de forma irremeiable en els col·lectius; no és estrany veure'l en pugna contínua, sense arribar a les mans, amb l'Amiguíssim/a o amb el/la Fill/a de... perquè els seus anys d'experiència van a missa i són inqüestionables. Aquest tipus també pot coincidir amb el tipus de l'Intel·lectual, tot i que no sempre van de la mà. Per tractar amb aquest individu cal fer ús de molta psicologia, la qual cosa no sempre s'està per històries i de bona gana se l'enviaria a fer punyetes. Al tanto, també, amb el/la Veterà/na perquè no és estrany que es posi d'acord amb el cap fent que la resta de treballadors en surtin perjudicats, inclús a vegades (en circumstàncies extremes) per sobre de la voluntat del/la Fill/a de... o de l'Amiguíssim/a.

EL/LA PILOTA: Atenció! Un dels trucs que mai fallen a aquest especímen és el de lloar com de bé escrius i parles a l'hora de desenvolupar les teves tasques; si caus en les xarxes enverinades del/la pilota, és molt probable que et vegis tancat a casa tot un cap de setmana redactant l'informe que el/la Pilota hauria de redactar, fruit de les nostres ànsies de glòria perquè ens haurem ofert amablement a escriure allò que a ell/a tant li costa i a nosaltres no. Si el/la veieu a venir, feu el favor de somriure educadament i marxar ràpid de l'escena. (Sí, ho reconec, hi vaig caure com una tonta)


2 comentaris:

  1. Vaig treballar quaranta-set anys a la mateixa empresa i això em va servir per conèixer força bé tota aquesta gent que retrates. Cal tenir en compte, per exemple, que si el pilota triomfa és perquè al seu entorn hi ha persones que els agrada de ser lloades i que no són critiques ni amb elles mateixes ni amb el/la pilota. També és benb cert que hi ha la persona, no forçosament amiguíssim/a, que és utilitzada per fer saber coses indirectament i la direcció de l'empresa l'utilitza amb plena consciència. El comportament de les persones a l'empresa és condicionat per la necessitat de cobrar a final de mes, obtenir millores en el salari, poder obtenir feines que no li exigeixin tan d'esforç, ascendir en la categoria social, ... Tot plegat és molt complex i se'n podria fer tot un llibre.

    ResponElimina
  2. seria un llibre interessant, sí... llàstima que això del treballar s'està passant de moda.

    ResponElimina